Jumaat, 3 Julai 2009

Ingatan Tentang Solat

Peringatan kepada kaum lelaki

Ahmad Baei Jaafar

Saya ingin berkongsi ilmu dengan temanku dan pengunjung blog ini terutama kaum lelaki. Saya sesekali duduk di saf belakang dalam masjid. Suatu hari seorang lelaki gemok solat di hadapan saf saya (lebih kurang 3 meter), waktu dia sujud, ternampak sebahagian lutut dan pahanya. Saya jangkakan mungkin lelaki gemuk sahaja, tetapi rupa-rupanya lelaki biasapun keadaannya sama. Di sini saya mula risau kerana saya juga memakai kain pulaikat ketika solat. Ini menyebabkan saya cuba lakukan sendiri di rumah seperti lazimnya. Sebenarnya kerisauan itu bersangkutan dengan hukum sah atau tidak solat itu.

Saya merujuk kembali kepada kitab tua yang pernah dipelajari dahulu. Jika anda ada kitab Sabilul Muhtadin, mukasurat 183 Jilid1, cuba rujuk perenggan berikut: "Syahdan, disyaratkan pula pada menutup aurat itu dari atas dan pada sekalian pihak kelilingnya, maka tidak diwajibkan menutup dia dari bawah. Maka jikalau sembahyang seseorang pada tempat tinggi maka kelihatan kepada orang auratnya dari bawah maka iaitu tidak mengapa. Bersalahan apabila kelihatan auratnya dari atas seperti leher bajunya atau pada kelilingnya seperti pada tangan bajunya maka iaitu tidak memadai, (maka batal sembahyang)."

Berdasarkan contoh di atas, saya percaya untuk wanita kerana bahagian leher dan tangan adalah aurat wanita. Contoh ini juga mungkin tidak melibatkan wanita Melayu kerana pakaian wanita kita lebih bersopan iaitu memakai telekong. Cuma mungkin ketika sujud, tapak kakinya jika terbuka boleh membatalkan solatnya.

Tetapi pada lelaki, jika dengan hanya pakai kain sarung, kepala lutut dan pahanya dijangkan boleh dilihat oleh orang di belakangnya, maka solatnya boleh batal. Perkara ini memang menjadi budaya orang Melayu. Jadi bagi mengelak solat itu terbatal, saya suka mencadangkan sepuya kita memakai seluar panjang di dalam kain sarung itu. Kita mungkin pernah lihat orang Arab dan India memakai jubah dan di dalamnya dipakaikan seluar panjang. Inilah jalan yang selamat bagi kaum lelaki.

Tazkirah

Daripada Abdullah bin Amr bin Ash r.a., daripada Rasulullah s.a.w. bahawasanya beliau bersabda, "Sesiapa yang solat dengan membaca sepuluh ayat, maka ia tidak akan dicatat dalam golongan orang-orang yang lalai. Dan sesiapa yang solat dengan membaca seratus ayat, maka dia akan dicatat dalam golongan orang-orang yang taat. Dan sesiapa yang (membaca) seribu ayat, maka dicatat dalam golongan orang-orang mendapat satu qinthar"

(Riwayat Abu Daud, Baihaqi, Ibn Hibban dan Ibnu Khuzaimah)

Penjelasan "Satu qinthar" :
Daripada Abu Hurairah r.a., bahawasanya Rasulullah s.a.w. bersabda, "Satu Qinthar dalah 12,000 uqiyah. Tiap-tiap satu uqiyah adalah lebih baik dari segala yang ada antara langit dan bumi."

(Riwayat Ibnu Hibban di dalam sahihnya. Menurut keterangan Maulana Muhammad Yussof Al-Kandhalawi, isnad hadith ini hassan.)

Khamis, 2 Julai 2009

MISTERI JECO

Hasil Otopsi Michael Jackson "Mengerikan"
Oleh : Sirajuddin AbbasMedia terbitan Inggris, The Sun, mendapat "bocoran" hasil otopsi jenazah sang legenda musik pop Michael Jackson."Rincian hasil otopsi yang mengerikan adalah penyanyi itu sebenarnya tinggal tulang --tidak ada makanan di perutnya kecuali pil - pil," tulis The Sun.

Paha, pinggul, dan di bahunya ada bekas tusukan jarum suntik - yang diyakini sebagai injeksi narkotika penghilang nyeri. Suntikan itu diberikan tiga kali sehari dan sudah berlangsung bertahun-tahun. Terdapat juga banyak bekas pembedahan yang kemungkinan adalah hasil dari 13 kali operasi kosmetik.

The Sun yang mengutip hasil otopsi itu menulis bahwa bintang dengan tinggi 5 kaki 10 inci (178,8cm) itu meninggal dalam keadaan "sangat kurus" yaitu sekitar 53 kg.Hasil otopsi juga menunjukkan sang bintang bisa dibilang tidak punya rambut lagi. Saat meninggal dia mengenakan wig dan tinggal sedikit helai rambut di kulit kepalanya.


Kulit kepala di atas telinga kirinya sudah benar-benar botak dan ada bekas luka. Kemungkinan luka itu akibat kecelakaan tahun 1984 ketika rambut Michael Jackson terbakar saat pembuatan film iklan untuk Pepsi.Di jenazah itu juga terdapat patah tulang rusuk, kemunginan akibat dadanya terus ditekan-tekan saat orang-orang berusaha menolongnya dari gagal jantung.

Ada empat bekas suntikan di sekitar jantung Jacko, julukan Michael Jackson. Kemungkinan suntikan itu berisi adrenalin yang diinjeksikan langsung ke jantung.Tiga suntikan itu menembus dinding jantung dan menyebabkan kerusakan. Satu suntikan lain meleset dan malah kena tulang rusuknya.

Ada lebam di lutut Michael Jackson dan di dua tulang keringnya. Otopsi tidak berhasil menemukan penyebab luka tersebut.Terdapat pula luka benda tajam di punggungnya yang merupakan indikasi dia baru jatuh."Raja musik pop" itu juga punya wajah yang penuh bekas sayatan bedah plastik.

Seorang sumber yang dekat dengan Jackson mengatakan "dia tinggal kulit dan tulang, rambutnya sudah rontok dan saat meninggal di perutnya tidak ada makanan dan hanya pil-pil. Bekas suntikan di seluruh tubuhnya serta kerusakan akibat bertahun-tahun bedah plastik menunjukkan bahwa dia sudah dalam tahap akhir kemerosotan."

"Dokter-dokternya dan orang-orang di sekelilingnya menjadikan Michel Jackson menghancurkan diri sendiri. Harus ada yang dimintai pertanggungjawaban." ant/rtr/kpo

Michael Jackson Sering Konsumsi Obat

LONDON -- Grace Rwaramba (42) menyingkap tabir kehidupan Michael Jackson yang dianggapnya tragis. Bekas pengasuh tiga anak penyanyi ternama ini, mengungkapkan dalam sehari ada delapan jenis obat berbeda yang dikonsumsi majikannya itu.

Rwaramba yang pada Sabtu (27/6) terbang dari London, Inggris ke Los Angeles, AS untuk menemui anak-anak yang pernah diasuhnya itu, mengatakan ada delapan obat dan tiga diantaranya adalah narkotik untuk pereda rasa nyeri.

Dalam bulan-bulan terakhir, Jacko diyakini berada dalam keputusasaan yang kian meningkat.''Saya harus memompa perutnya beberapa kali. Dia selalu mengonsumsi obat-obatan itu,'' kata Rwaramba seperti dikutip The Telegraph.

Rwaramba menambahkan, suatu kali kondisi Michael Jackson begitu buruk setelah mengonsumsi obat-obatan itu.''Ada suatu saat keadaanya begitu buruk hingga saya tak membiarkan anak-anak melihatnya,'' ungkapnya.

Jacko, kata Rwaramba, selalu makan sedikit dan banyak mengonsumsi obat. Kedatangan Rwaramba ke Los Angeles juga terkait dengan rencana penyelidik untuk menanyakan apakah ia mengatur obat-obatan yang dikonsumsi Jacko.

Terkait dengan obat-obatan ini, Rwaramba mengakui bahwa suatu saat ia pernah meminta ibu Jacko, Katherine Jackson dan kakaknya, Janet Jackson, untuk membujuk Jacko menghentikan kecanduannya itu.

Namun kemudian Jacko mengetahui hal itu dan menuduhnya sebagai pengkhianat. ''Dia tak mau mendengar,'' katanya. Ia berasal dari Rwanda dan telah bekerja pada Jacko lebih dari satu dekade. Kemudian berhenti pada Desember lalu.

Namun kemudian Rwaramba kembali lagi pada April lalu. Ia mengungkapkan saat ia kembali, Jacko dalam keadaan tak memiliki uang. Hingga Rwaramba harus membeli balon ulang tahun untuk salah satu anak Jacko dengan kartu kreditnya.

Secara terpisah, anak-anak Jacko yaitu Michael Joseph Jr (12), Paris Michael Katherine (11), dan Prince 'Blanket' Michael II (7) menyatakan ingin tinggal bersama neneknya, Katherine di rumah keluarga di Encino, California.

Katherine juga berupaya untuk mempertahankan dirinya bisa mengasuh mereka meski sejumlah kalangan mempertanyakan masa depan ketiga anak itu. Debbie Rowe, ibu dari dua anak pertama Jacko itu, juga berupaya mendapatkan hak asuh.

Menurut TMZ, situs Hollywood, mengklaim bahwa keluarga merasa bahwa Katherine dan suaminya, Joseph, merupakan orang-orang yang bisa membantu anak-anak itu mengerti tentang ayahnya.

Selain itu, Katherine dan suaminya juga diyakini bisa membantu anak-anak tersebut tumbuh.''Mereka tak memiliki hubungan dengan Debbi Rowe,'' demikian diungkapkan oleh TMZ. Rowe hanya sebentar bersama Jacko.

Profesor R. Richard Banks, seorang pakar hukum mdi Stanford, mengatakan Rowe merupakan orang yang berhak mendapatkan dua anak itu.''Dia memiliki hak hukum untuk mengasuh anaknya itu kecuali diketahui ia tak pantas menjadi seorang ibu.''

Sedangkan Stacey Brown, penulis buku Michael Jackson Behind the Mask, mengatakan bahwa Jacko ingin Grace Rwaramba, bekas pengasuh anak-anaknya itu, yang mengasuh anak-anaknya jika sesuatu terjadi pada dirinya.

Ketiga anak-anak itu diharapkan akan mewarisi harta kekayaan Jacko. Menurut seorang pengacara media, Mark Stephens, meski Jacko dikabarkan memiliki utang sebesar 500 juta dolar AS namun ia juga memiliki aset bernilai 1 miliar dolar AS.

Menurut Stephens aset itu disimpan dalam bentuk trust fund. Namun ia menyatakan pula kemungkinan para kreditor akan melayangkan tuntutan hukum agar trust fund itu bisa dicairkan dan mereke bisa mengaksesnya. fer/kpo

Rabu, 1 Julai 2009

حذف الف

1.5 الف يأ النداء (كات سروان).
خونتوه:
يا أيها 
(Al-Baqarah 021)
يا أدم 
(Al-Baqarah 033)
يا عبادي (Az-Zumar 053)
1،6 الف كلمة ( أيها ) فد تيض تمفت.
أيها (An-Nur 031)
أيها 
(Az-Zukhruf 049)
أيها (Ar-Rahman 031)
1,7 حروف الف ضمير مرفوع افابيلا برهوبوغ دغن ضمير مفعول.
خونتوه:
فأنجيناكم (Al-Baqarah 050)
علمناه (Ya-Sin 069)
أنشأناهن
(Al-Waqi’a 035)

1,8 حروف الف يغ منونجوقكن بيلغن دوا.
خونتوه:
يأتيانها (An-Nisaa 016)
هاذان 
(Ta-Ha 063)
فذانك (Al-Qasas 032)

1.9 كباثقكن الف فد كلمة2 جمع مذكر سالم.
خونتوه:
العالمين 
(Al-Fatiha 002)
الصابرين (Al-Baqarah 153)
الراكعين (Al-Baqarah 043)

1.10 سموا الف فد كلمة2 جمع مؤنث سالم.
خونتوه:
المؤمنات (An-Nisaa 025)
الصالحات  (An-Nisaa 034)
حافظات
(An-Nisaa 034)
1.11 الف فد كات نام بيلغن (أسماء العدد).
خونتوه:
ثلاثة 
(Al-Baqarah 196)
ثلاثين (Al-A’raf 142)
ثمانية (Al-Haqqa 007)

1.12 الف باريس دوا دأتس يغ ددهولوءي اوليه همزة.
خونتوهث :
ماءا (Al-Baqarah 022)
غثاءا (Al-A'la 005)
سواءا (Al-i-'Imran 113)

1.13 الف باضي هاء التنبيه.
خونتوهث:
هاذا 
(Al-Baqarah 025)
اهاكذا (An-Naml 042)
هاانتم (Muhammad 038)
1.14 الف باضي كات نام اشارة (اسم الإشارة).
خونتوهث:
ذالك (Al-Baqarah 002)
وكذالك (Yusuf 056)
أولائك 
(Al-Baqarah 005)

1.15 الف باضي كات نام فثمبوغ ( أسماء الموصولة).
خونتوه:
واللاتي (An-Nisaa 015)
واللائي (At-Talaq 004)

1.16 الف دفرتغهن باضي نام2 عجم يغ دأيجا ملبيهي تيض حروف دان سريغ دضوناكن.
خونتوهث :
هارون 
(Al-Anbiyaa 048)
اسماعيل 
(Al-Baqarah 136)
واسحاق (Al-Baqarah 136)

1.17 الف سلفس واو يغ اصل فد " فعل"، هاث تردافت فد ساتو تمفت سهاج دالم القرءان.
خونتوه :
(An-Nisaa 099)

1.18 الف همزة فد سموا فركاتاءن .
خونتوه:

ألآن (Al-Baqarah 071)

كخوالي :
(Al-Jinn 009)

1,19 الف فد كلمة خونتوه :
فادارأتم
(Al-Baqarah 072

1.20 دوا الف يغ برتوروت-توروت (الفين متتا ليين )
خونتوه :
رأى (Al-An'am 077)

كخوالي:
(An-Najm 011)

(An-Najm 018)

1.21 الف واو جمع فد دوا حروف اصل يغ دبواغ ياءيت " جاءو " دان " باءو ".
خونتوه :
(Al-i-'Imran 184) جاءوا

(Al-Baqarah 061) باءوا
دان بضيتو جوض فد امفت تمفت برايكوت:
فاءوا (Al-Baqarah 226)
وعتوا (Al-Furqan 021)
سعوا (Saba 005)
تبوءوا 
(Al-Hashr 009)

2. حذف واو

2.1 ممبواغ ساتو حروف واو درفد دوا واو، فد ساتو فركاتاءن سام اد واو ايت بربنتوق واو اتاو همزه اتاو حروف تمبه ( زائدة ) اتاو باريس هادفن فد كات جمع باضي للاكي ( جمع مذكر سالم ) اتاو ضنتي نام ( ضمير ).

داوودا (Sad 026)
الروءيا
(As-Saffat 105)
الغاوون (Ash-Shu'araa 224)
بدؤوكم

2.2 دبواغ واو فد امفت كات فربواتن( افعال ) يغ برباريس هادفن ( مرفوع ).

يدعو
(Al-Israa 011)
يمحو
(Ash-Shura 024)
يدعو
(Al-Qamar 006)
سندعو (Al-'Alaq 018)

Tazkirah

Daripada Abdurrahman r.a., sesungguhnya Rasulullah s.a.w. suatu ketika berbicara tentang bulan Ramadhan, lalu sabdanya, "Inilah bulan yang Allah wajibkan atas kalian berpuasa dan aku memerintahkan kepada kamu semua untuk bangun (solat terawih sebagai amalan sunat). Oleh kerana itu, sesiapa yang berpuasa dan bangun (mengerjakan solat terawih) kerana iman dan mengharapkan redha Allah, maka keluarlah dia dari dosa-dosanya seperti hari ketika ia dilahirkan oleh ibunya."

(Riwayat Ibnu Majah di dalam Bab Qiyaamu Ramadhan. Al-Albani mendaifkan hadith ini)