Rabu, 23 Mac 2011

Dalil talaqqi musyafahah

Dalil talaqqi musyafahah
Beberapa dalil dari al-Quran dan al-Hadith yang membuktikan bahawa kaedah talqqi musyafahah telah diamalkan sejak zaman kerasulan nabi Muhammad s.a.w. lagi hingga ke zaman moden ini.
Firman Allah s.w.t di dalam al-Quran 16. janganlah Engkau (Wahai Muhammad) - kerana hendakkan cepat menghafaz Quran Yang diturunkan kepadamu - menggerakkan lidahmu membacanya (sebelum selesai dibacakan kepadamu).
17. Sesungguhnya Kamilah Yang berkuasa mengumpulkan Al-Quran itu (dalam dadamu), dan menetapkan bacaannya (pada lidahmu);
18. oleh itu, apabila Kami telah menyempurnakan bacaannya (kepadamu, Dengan perantaraan Jibril), maka bacalah menurut bacaannya itu;

Surah Isra’ ayat 106

106. dan Al-Quran itu Kami bahagi-bahagikan supaya Engkau membacakannya kepada manusia Dengan lambat tenang; dan Kami menurunkannya beransur-ansur.

Surah al-Naml ayat 6
6. dan Sesungguhnya Engkau (Wahai Muhammad) diberikan menyambut dan menerima Al-Quran dari sisi Allah Yang Maha Bijaksana, lagi Maha mengetahui.
عن أنس رضي الله عنه قال : قال النبي صلى الله عليه وسلم لآبي ان الله أمرني أن أقراء عليك القراءن قال أبي أالله سماني لك قال الله سماك لي فجعل أبي يبكي .
Malsudnya “ Daripada Anas Bin Malik bahawasanya Rasulullah s.a.w telah berkata kepada Ubai. Sesungguhnya Allah menyuruhku membacakan al-Quran padamu. Ubai berkata : “ Adakah Allah memilihku dan menyebut namaku disisimu ? Jawab Nabi s.a.w : “ Allah telah memilih dan menamakan kamu disisiku, Maka Ubai pun menangis.”