Sabtu, 26 September 2009

Remaja Berakhlak di Bawah Panji-Panji Nabi Yusuf as

Masa remaja adalah zaman yang penuh dengan cabaran. Golongan remaja dengan keadaan fizikal yang segar bugar, ketika inilah gelombang syahwat sangat bergelora. Tidak mudah untuk mengawal segala dorongannya, apatah lagi jika kehidupan mereka tidak terikat dengan keimanan dan batas-batas syariat.

Kesempatan untuk bergaul bebas sentiasa terbuka, lebih-lebih lagi hidup dalam negara dan masyarakat yang tidak melaksanakan hukum dan undang-undang Allah SWT. Budaya maksiat yang sengaja disuburkan melalui pelbagai konsert yang mendorong mereka menjadikan artis sebagai sanjungan dan ikutan, bukan sahaja meruntuhkan akhlak remaja, bahkan menyebabkan mereka menganggap maruah dan kehormatan seolah-olah tidak bernilai. Dengan mudah mereka menyerah kepada seseorang lantaran runtunan hawa hafsu.

Budaya barat bersalut dengan kekufuran dan kemaksiatan sentiasa mengalir melalui media elektronik, termasuk juga video lucah menjadikan remaja sebagai sasarannya. Dalam suasana yg begitu onar, mungkin terdapat segelintir remaja yang hidup terasuh dalam keluarga yang berteraskan tarbiah islam, mendampingkan diri dengan kelompok yang berpegang teguh dengan ajaran islam. Dengan suasana yang murni itu, mereka memiliki daya tahan daripada ancaman pengaruh mungkar.

Tidak mudah untuk menjadi seorang remaja mukmin dan berakhlak mulia, lebih-lebih lagi dalam suasana negara dan pemerintahannya mengabaikan peraturan Allah SWT. Dengan pengaruh persekitaran yang lebih menjerumus kepada dunia hiburan yang melampau, hanya remaja yang mendapat taufik dan hidayah Allah SWT serta asuhan dan bimbingan daripada ibu bapa yang berpegang teguh dengan hukum Allah SWT sahaja akan selamat daripada segala bencana itu.Hanya golongan remaja yang memiliki benteng pertahanan iman, serta berakhlak yang mulia, merupakan golongan yang telah berjuang sepenuh upaya untuk menjadi remaja yang bermoral tinggi. Allah SWT amat menghargai kesungguhan remaja seperti itu. Oleh sebab itulah apabila mereka tiba di padang Mahsyar, mereka akan disambut dengan segala pujian dan sanjungan daripada para malaikat. Malah kehadirannya akan disambut oleh Allah SWT dengan ucapan "selamat datang wahai para remaja yang baik".

Demikianlah penghargaan dan balasan Allah SWT terhadap para remaja yang bekerja keras serta bersungguh-sungguh mengawal diri daripada segala pengaruh buruk yang sedang bermaharajalela di sekitar mereka. Berkat kesabaran menahan diri daripada hidup berseronok dan berfoya-foya yang bersifat sementara di dunia ini, mereka akan mendapat keseronokan yang abadi di Akhirat kelak.

Setelah Allah SWT mengucapkan selamat datang kepada para remaja yang berakhlak mulia itu, lalu diperintahkan para malaikat supaya menempatkan para remaja itu di sebelah kanan. Untuk mereka, disediakan bendera berwarna hijau, lalu Allah Taala menyeru Nabi Yusuf AS untuk menerima bendera tersebut bagi mengetuai para belia yang mukmin, berakhlak, sabar dan mempunyai ilmu pengetahuan. Nabi Yusuf terpilih menjadi ketua para belia yg baik budi pekerti kerana Baginda adalah seorang Nabi yg sangat kacak dan tampan.

Ketampanannya menggoda ramai wanita, hingga ada wanita yang tertawan dan cuba menggodanya. Namun, Nabi Yusuf berjaya mengatasi semua halangan dan godaan itu. Ulamak tafsir menyifatkan kecantikan yang dianugerahkan oleh Allah SWT kepada manusia di dunia ini hanyalah separuh daripadanya ada pada Nabi Yusuf AS. Dalam Al-Quran terdapat satu surah khas yang bernama "Surah Yusuf", yang bukan sahaja menceritakan paras rupa Nabi Yusuf yang tampan dan menawan, tetapi juga menceritakan segala kebaikan dan kelebihan Baginda. Alangkah bertuahnya para belia itu kerana mendapat ketua seorang Nabi yang termasyhur, iaitu Nabi Yusuf AS.

Bersesuaian dengan ketabahan dan kekuatan hati Baginda yang berjaya menghadapi fitnah wanita. Maka demikian jugalah para remaja yang berjaya menghadapi segola godaan dan cubaan alam remaja, maka mereka akan bersama-sama Nabi Yusuf di bawah panji-panji hijau di Akhirat kelak. Setelah itu, Allah SWT memuliakan orang-orang yang menjalinkan hubungan baik sesama manusia semata-mata kerana Allah SWT. Mereka berkawan bukan kerana wang ringgit yang selalu diterima atau kerana pertolongannya semasa mendapat kesusahan, tetapi hubungan baiknya hanya atas dorongan hati yang ikhlas. Justeru, mereka mendapat ganjaran yang besar daripada Allah SWT kerana sifat yang terpuji itu. Sifat kasih mesra sesama insan itu merupakan benteng penghalang daripada segala persengketaan dan pemusuhan.

Khamis, 24 September 2009

Berhibur Jangan Melampau Jagalah Batasannya

ADAB BERHIBUR

(sumber dari: Dato' Seri Harussani b. Zakaria

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Antara matlamat utama manusia ini dicipta oleh Allah SWT adalah untuk mengabdikan diri kepadaNya seperti yang firmankan oleh Allah: “Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu.”
(surah Az Zariyyat :56)

Maka menjadi tanggungjawab kita untuk menjadikan setiap aktiviti kita termasuk berhibur sentiasa berada di dalam ruang lingkup beribadah kepada Allah SWT. Tujuan garis panduan ini disediakan adalah untuk memberi panduan kepada para penganjur hiburan agar program hiburan yang dijalankan tidak menyalahi syara’ dan tersasar dari tujuan beribadah kepada Allah SWT.

ISLAM DAN HIBURAN Islam adalah satu cara hidup yang sangat meraikan dan tidak pernah sekali-kali menyekat naluri fitrah manusia termasuklah berhibur seperti mendengar muzik, bunyi-bunyian dan nyanyian asalkan sahaja hiburan itu tidak menyalahi hukum-hukum syara’.

GARIS PANDUAN MENGADAKAN ACARA KONSERT / PERSEMBAHAN DAN HIBURAN DALAM ISLAM

1- Hendaklah dipastikan muzik / lagu / skrip yang tidak mempunyai perkataan yang boleh membawa ke arah bertentangan dengan aqidah seperti menyalahi syariat Allah SWT, memburuk-burukkan Rasulullah SAW, melekehkan para sahabat, meragui hari kiamat dan pembalasan dosa pahala juga tiada unsur memuja atau taksub kepada wanita.

Allah SWT memberi peringatan kepada sesiapa yang meragui kebenaran hari kiamat dengan firmannya: “Sesungguhnya hari kiamat itu tetap akan datang - yang Aku sengaja sembunyikan masa datangnya - supaya tiap-tiap diri dibalas akan apa yang ia usahakan. Maka janganlah engkau dihalangi daripada mempercayainya oleh orang yang tidak beriman kepadanya serta ia menurut hawa nafsunya; kerana dengan itu engkau akan binasa”. (surah Taaha : 15-16)

2- Suatu persembahan / konsert yang dijalankan hendaklah tidak berlebih-lebihan sehingga hak-hak Allah dan kewajipan yang lain terabai seperti menunaikan ibadah, hak mencari dan memberi nafkah, menuntut ilmu dan sebagainya.

“Tidaklah ada diantara orang Muslim jika tiba waktu solat wajib, lalu dia membaguskan wudhuknya, kekhusyukannya, dan ruku'nya melainkan solat itu menjadi penebus dosa-dosa sebelumnya, selagi dia tidak mengerjakan dosa besar, dan itu berlaku selamanya”. (Hadis Riwayat Muslim)

3- Muzik atau nyanyian yang disampaikan tidak mempunyai senikata lagu berunsur maksiat dan lagho seperti membawa kepada rangsangan ghairah nafsu melalui tema-tema cinta yang melampau, luahan perasaan dan kerinduan yang berlebihan kepada manusia sehingga mendorong pendengar dan remaja kepada melakukan maksiat dan dosa.

Oleh itu nyanyian sebegini hendaklah dijauhi berdasarkan firman Allah seperti berikut:
“Dan apabila mereka mendengar perkataan yang sia-sia (lagha), mereka berpaling daripadanya.” (surah Al Qasas : 55)

“Sesungguhnya Allah telah menentukan bahagian seseorang tentang zina yang tidak mustahil didapatinya. Maka zina mata adalah memandang, zina lidah adalah mengucapkan, zina hati adalah mengingini dan faraj (kemaluan) membenarkan atau mendustakannya.”
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

4- Hendaklah hiburan tidak diiringi atau dialunkan dengan instrument bunyian terlampau seperti budaya rock sehingga penonton / pendengar mengikut rentak (melompat-lompat, menjerit dan bersorak) menjatuhkan akhlak mereka dan mendatangkan fitnah kepada diri mereka.

5- Penyanyi, pembuat persembahan dan penonton yang hadir hendaklah menjaga auratnya, tidak melakukan gerak badan yang memberahikan ataupun mempersembahkan nyanyian dengan suara lucah yang menyebabkan fitnah dan rangsangan nafsu kotor dikalangan pendengar / penonton. Sekalipun lagu dan senikata yang disampaikan adalah baik, dalam keadaan ini ianya tetap menjadi haram.

Allah swt berfirman berkenaan tuntutan menutup aurat: “Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan.” (surah Al A'raf : 26)

Rasulullah saw juga memberi amaran kepada wanita yang tidak menutup aurat mereka: “Sebahagian dari penghuni neraka ialah perempuan yang memakai pakaian yang menyerupai telanjang, pakaian yang sesat dan menyesatkan. Mereka tidak masuk ke syurga dan tidak mencium baunya.” (Hadis Riwayat Muslim)

“Apabila umatku melakukan 15 perkara maka mereka layak untuk menerima bala Allah. Antara 15 perkara itu ialah…. orang ramai menjadikan wanita sebagai penyanyi (penari-penari), alat-alat yang melalaikan (muzik).” (Hadis Riwayat Tarmidzi)

6- Hendaklah dipastikan tiada percampuran di antara lelaki dan wanita yang bukan mahram tanpa sekatan dan had hingga membawa kepada bersentuhan antara lelaki wanita ajnabi, tiada majlis tari-menari, tidak berlakunya acara minum arak, pertaruhan judi, tiada drama /lakonan-lakonan liar dan seumpamanya.

Rasulullah saw bersabda dalam hal pergaulan lelaki wanita ajnabi ini: “Sekiranya ditikam di kepala seseorang kamu dengan sebatang besi adalah lebih baik baginya dari menyentuh kulit wanita yang tidak halal untuk disentuh.” (Hadis Riwayat Baihaqi)

7- Penyanyi tersebut hendaklah dari kalangan lelaki jika penontonnya adalah lelaki dan wanita manakala jika persembahan itu tertutup dan semua yang berkait dengannya adalah wanita maka dibolehkan penyanyi itu dari kalangan wanita. Ini adalah bagi mengelak segala fitnah dan punca kerosakan dari suara wanita dan pergerakan manja wanita yang menggoda.

Firman Allah SWT: “Maka janganlah kamu wahai wanita berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu), dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan).” (surah Al Ahzab : 32)

Dan Rasulullah SAW juga bersabda: “Daripada Abu Malik al-Asy’ari daripada Nabi saw bersabda; Beberapa orang daripada umatku akan meminum arak dan menamakannya dengan bukan nama asalnya dan dialunkan muzik kepada mereka dan dihiburkan oleh penyanyi-penyanyi perempuan. Allah akan membenamkan mereka ke dalam perut bumi dan Allah akan menjadikan mereka kera dan babi.” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

PERINGATAN Syaitan selalunya mengambil peluang dari hiburan yang melalaikan untuk menyesatkan dan melaghakan manusia. Allah SWT berfirman: “Dan ada di antara manusia: orang yang memilih serta membelanjakan hartanya kepada cerita-cerita dan perkara-perkara hiburan yang melalaikan; yang berakibat menyesatkan (dirinya dan orang ramai) dari agama Allah dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan; dan ada pula orang yang menjadikan agama Allah itu sebagai ejek-ejekan; merekalah orang-orang yang akan beroleh azab yang menghinakan.” (surah Al Lukman :6)

Bertitik-tolak dari itulah, satu garis panduan berkenaan hiburan disusun supaya kehalusan seni hiburan yang digariskan Islam itu dapat direalitikan. KESIMPULAN Industri hiburan dan nyanyian yang harus dalam Islam adalah sesuatu yang sesuai dengan fitrah kejadian manusia, menghibur dan memberikan ketenangan kepada jiwa disamping mematuhi adab-adab Islam.

Ini menuntut kesedaran yang tinggi dari pemuzik dan penggiat seni Muslim supaya membentuk industri hiburan tersendiri dan terpisah daripada pengaruh jahat Kuffar. Sebarang percubaan Kuffar untuk menghanyutkan umat Islam ke arah kemaksiatan, kemudharatan dan kefasikan mestilah dihalang beracukan penetapan dan susur galur Al Quran dan Sunnah Rasul SAW.

Khutubah raya

20 SEPTEMBER 2009 / 01 SYAWAL 1430)
2
Muslimin Muslimat Yang Dirahmati Allah Sekalian,
Marilah kita memperkasakan ketakwaan kita kepada Allah SWT dengan
mengerjakan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudahmudahan
kita mendapat keberkatan dan keredhaan-Nya di dunia dan di akhirat.
Pada hari yang berbahagia ini, mimbar akan membicarakan khutbah yang bertajuk:
“Idulfitri Kemenangan Hukum Allah ”.
Muslimin Muslimat Yang Dirahmati Allah Sekalian,
Pada hari ini, umat Islam seluruh dunia bersama-sama melafazkan takbir, tahmid,
dan tasbih membesarkan Allah SWT. Zikir ini adalah tanda kesyukuran di atas
kejayaan kita mendidik nafsu dalam meraih kelebihan Ramadhan Al-Mubarak
yang lalu.
Kalimat-kalimat agung ini dilaungkan berulang kali oleh setiap muslimin
dan muslimat semalaman suntuk sejak malam Idulfitri. Takbir ini diucapkan oleh
golongan tua, muda, kanak-kanak, remaja dan dewasa di mana-mana sahaja
mereka berada sama ada di rumah, di surau atau masjid. Kadangkala gema takbir
ini diadakan secara perarakan di sesetengah kampung dan taman perumahan.
Untuk lebih menghayati kalimah agung ini adalah lebih baik kita fahami maknanya
seperti berikut:
“ Allah Maha Besar, Allah Maha Hebat, Allah Maha Agung. Tidak ada Tuhan
selain Allah yang Maha Agung itu dan bagi-Nyalah segala puji-pujian. Maha
Besar Allah, Maha Terpuji Allah, Maha Suci Allah, baik di waktu pagi atau di
waktu petang, baik di waktu yang silam atau sekarang dan di masa-masa yang
akan datang.”
“ Tidak ada Tuhan selain Allah, Dia menepati segala janji-Nya, membantu
hamba-hamba-Nya yang berjuang menegakkan kebesaran dan kebenaran kalimah-
Nya, Maha kuat tentera dan pasukan-Nya, sanggup Dia menaklukkan seluruh
tentera dan mana-mana pasukan pun. Tidak ada yang kita sembah selain hanya
3
Allah. Kita ikhlaskan diri menganut agama ini hanya kerana Allah, kerana Dia
semata-mata, sekalipun akan mengakibatkan benci dan irihati orang-orang kafir.”
“ Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku bersaksi bahawa
Nabi Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya. Ya Allah, limpahkan jualah
selawat dan salam atas junjungan kami Muhmmad SAW, keluarga sahabat dan
pengikutnya yang sudah berjuang menegakkan kalimahmu, beribadat
menyembahmu, sebagai obor yang menerangi agama, memberi petunjuk dan
pimpinan yang cemerlang”.
Muslimin Muslimat Yang Dirahmati Allah Sekalian,
Kalimah-kalimah tersebut pertama kali dilafazkan oleh Rasulullah SAW dalam
khutbah baginda sesudah menawan Kota Mekah. Dalam usaha merampas semula
Mekah, Rasulullah SAW membuat persiapan rapi. Rasulullah SAW memimpin
10,000 orang tentera Islam yang terdiri daripada golongan Muhajirin dan Ansar.
Tentera Islam bertolak dari Madinah pada tanggal 19 Ramadan tahun ke-8 Hijrah
menuju ke Kota Mekah melalui celah-celah pergunungan dan bukit pasir.
Dalam perjalanan itu Rasulullah bergabung pula dengan setiap kabilah yang
baginda temui. Akhirnya, tentera Islam memasuki Kota Mekah melalui empat
penjuru. Adapun Rasulullah SAW memasuki Kota Mekah melalui Jabal Nur di
mana terletaknya Gua Hira tempat turun wahyu pertama. Baginda berhenti
sebentar di kubur bapa saudaranya Abu Talib dan di kubur Khadijah r.ha.
Salah satu tanda yang menjadi bukti kebesaran Allah ialah masuknya tentera
Islam ke Kota Mekah tanpa sebarang pertempuran dan pertumpahan darah. Hal ini
adalah disebabkan hampir seluruh musuh menyerah diri atau lari meninggalkan
Kota Mekah. Sebagai tanda kesyukuran baginda terus menuju ke Kaabah untuk
bertawaf sebanyak tujuh pusingan dengan menunggang seekor unta. Setelah selesai
bertawaf, baginda masuk ke dalam Kaabah dan berdiri di pintunya sambil berucap
kepada kaum muslimin yang sudah berhimpun. Baginda pun memulakan
ucapannya dengan lafaz:
4
Kemudian baginda membaca ayat 13 daripada surah al-Hujurat:
Maksudnya: “Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan
kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai
bangsa dan suku puak, supaya kamu saling berkenalan. Sesungguhnya semuliamulia
kamu di sisi Allah ialah orang yang paling takwa di antaramu.
Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam Pengetahuan-Nya.”
Seterusnya baginda menawarkan kebebasan kepada puak musyrikin Quraish
tanpa dijadikan tawanan perang. Rasulullah SAW tidak menghukum dan
membalas dendam kepada puak musyrikin Mekah walaupun mereka pernah
menzalimi baginda dan melakukan kekejaman terhadap orang muslim.
Muslimin Muslimat Yang Dirahmati Allah Sekalian,
Kalimat-kalimat agung yang diucapkan oleh Rasulullah sewaktu pembukaan Kota
Mekah itu merupakan lafaz takbir yang kita ucapkan pada hari-hari Raya Idulfitri
dan Iduladha. Lafaz takbir yang kita ucapkan pada hari raya ini adalah kerana kita
juga merasai kemenangan yang gemilang dalam menunaikan ibadat puasa dan
berjaya menundukkan musuh-musuh kita yang bernama hawa nafsu. Bahkan
menurut Rasulullah SAW musuh yang bernama hawa nafsu ini jauh lebih berat
untuk dikalahkan berbanding musuh berupa pasukan tentera. Malah pemimpin
politik yang sukar ditumbangkan atau jeneral tentera yang tidak dapat dikalahkan
di medan perang pun dapat dikalahkan oleh hawa nafsunya sendiri.
5
Insaflah, sambutan Idul Fitri yang dirayakan di seluruh dunia hari ini adalah
sebagai tanda kemenangan dan kejayaan umat Islam melaksanakan perintah Allah
SWT. Perintah atau hukum Allah ada bersifat wajib, haram, sunat, harus dan
makruh. Ibadah puasa adalah salah satu perintah Allah yang diwajibkan kepada
manusia. Berdasarkan pengalaman dan apa yang kita rasai atau hayati sendiri
ternyata ibadah puasa memberi banyak kebaikan kepada manusia.
Di saat kita merayakan kemenangan ini, mimbar mengingatkan bahawa
perjuangan kita masih belum selesai. Kemenangan pelaksanaan hukum Allah
seperti ibadat puasa itu sewajarnya memberi inspirasi dan celik akal kepada umat
Islam bahawa hukum Allah boleh dilaksanakan sepenuhnya jika kita bertakwa dan
mempunyai keinginan yang bersungguh-sungguh untuk mematuhi perintah Allah.
Begitulah perintah Allah dan hukum-hukum Allah yang lain. Hukum-hukum
Allah mengenai larangan minum arak, berjudi, mencuri, merompak, berzina dan
sebagainya adalah untuk faedah manusia. Berdasarkan pengalaman kita
melaksanakan perintah berpuasa ternyata perintah wajib ini menjadi penanda aras
bahawa perintah Allah tidak menzalimi manusia, tidak memudaratkan manusia,
tidak menjatuhkan maruah manusia, tidak memalukan manusia tetapi hakikatnya
membawa kesejahteraan kepada manusia sendiri, masyarakat dan negara.
Rasulullah SAW pernah bersabda yang mafhumnya:
“ Sesungguhnya Allah SWT telah menetapkan beberapa kewajiban, maka
janganlah engkau abaikan. Allah SWT juga telah menentukan peraturan hukum,
maka jangan engkau melanggarnya. Allah SWT juga telah mengharamkan
beberapa perkara, maka jangan engkau melakukannya. Dan Allah SWT juga ada
mendiamkan sesuatu perkara kerana kasih sayangnya kepada kamu dan bukan
kerana lupa, maka janganlah engkau menimbul-nimbulkannya ”.
(Riwayat Dar al-Qutni)
Hadith tadi menjelaskan kepada kita beberapa pengajaran iaitu:
Pertama: Setiap muslim wajib menjaga perkara yang telah difardhukan Allah.
Kedua: Setiap muslim wajib berpegang teguh dengan hukum Allah.
6
Ketiga: Umat Islam dilarang mendekati dan melakukan perkara yang diharamkan
Allah.
Keempat: Teramat besar rahmat Allah kepada manusia.
Kelima: Larangan kepada umat supaya jangan terlalu banyak bertanya perkara
yang tidak berkaitan.
Keenam: Sentiasa berpegang kepada hukum Allah melalui amal ibadah.
Namun apa yang mendukacitakan mimbar, walaupun lebih 52 tahun kita
mencapai kemerdekaan tetapi pemikiran kita masih lagi dijajah oleh nafsu dan
pemikiran barat. Pengaruh nafsu pemikiran Barat ini menyebabkan kita masih
tidak yakin, dan was-was tentang hukum Allah, mempunyai sifat ‘imperioriti
kompleks’ iaitu bersifat malu, rendah diri, hina kendiri atau menganggap hukum
Allah menzalimi manusia atau melanggar hak asasi manusia.
Persoalan besar yang timbul ialah mengapa setiap kali tercetusnya kes-kes
yang berkaitan hudud dan Mahkamah Syariah isu ini sering diperbesarkan di
seluruh negara. Walhal isu kes merotan dan sebat sudah lama dilaksanakan di
penjara-penjara seluruh negara, tetapi tidak ada sesiapa pun yang
mempertikaikannya. Malangnya apabila isu ini dikaitkan dengan Islam, berduyunduyun
puak bernafsu pemikiran Barat yang tidak menyenangi Islam ini menghina
Islam dan Mahkamah Syariah.
Muslimin Muslimat Yang Dirahmati Allah Sekalian,
Oleh yang demikian, sempena sambutan Idulfitri yang merupakan hari
kemenangan buat kita semua, adalah menjadi tanggungjawab mimbar untuk
mengingatkan jemaah dan umat Islam sekalian, jangan kita terjebak dengan sifat
fasik, zalim dan kufur. Janganlah kita terikut-ikut dengan tabiat musuh-musuh
Islam yang sering berusaha untuk menghapus Islam di dunia ini.
7
Ingatlah, semasa kita masih ada sisa-sisa hidup, bertenaga dan berkuasa,
maka marilah kita berjihad menewaskan nafsu yang menjadi penghalang
pelaksanaan hukum Allah. Kita sangat bersyukur kepada Allah SWT kerana
diciptakan dalam keadaan yang cukup sempurna. Sehingga disebabkan
kesempurnaan ini, martabat kita diangkat. Ingatlah, kesempurnaan ini tidak
membawa apa-apa erti jika kita gagal menggunakan akal dan hati dalam mematuhi
segala hukum Allah SWT.
Maksudnya : “Dan bersegeralah kamu kepada (mengerjakan amalan yang baik
untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) syurga yang
luasnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang yang
bertakwa.”
(Ali Imran:133)
8
KHUTBAH KEDUA IDULFITRI
Muslimin Muslimat Yang Dirahmati Allah Sekalian,
Marilah pada hari yang penuh berkat ini kita mensyukuri nikmat iman dan Islam
yang dikurniakan kepada kita oleh Allah SWT. Sesungguhnya hanya kematian di
dalam iman dan Islam sahajalah yang diredhai oleh Allah SWT sebagaimana
firman-Nya di dalam Surah Ali Imran ayat 102:
Bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! bertakwalah kamu kepada Allah
dengan sebenar-benar takwa, dan jangan sekali-kali kamu mati melainkan dalam
keadaan Islam.”
Muslimin Muslimat Yang Dirahmati Allah Sekalian,
Kita bersyukur kepada Allah kerana menjadikan kita hamba Allah yang memilih
masjid sebagai tempat pertama untuk dikunjungi pada hari raya ini. Selain
menunaikan solat Idulfitri dan mendengar khutbah, kita juga bermaaf-maafan
9
antara satu sama lain. Sesungguhnya sikap sedemikian dapat menjernihkan hati
dan merapatkan tali persaudaraan. Namun dalam kegembiraan hari raya ini, jangan
kita leka bahawa dalam bulan Syawal ini kita sunat melakukan satu lagi ibadah
puasa iaitu puasa sunat enam hari. Amalan ini dianjurkan oleh Nabi SAW
sebagaimana sabdanya yang diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Abu Ayyob Al-
Ansari:
Mafhumnya: “Sesiapa berpuasa penuh di bulan Ramadan, lalu diikuti dengan
berpuasa selama enam hari dalam bulan Syawal, maka dia seolah-olah berpuasa
sepanjang tahun.”
Muslimin Muslimat Yang Dirahmati Allah Sekalian,
Dunia dan khususnya negara kita digemparkan dengan serangan wabak H1N1
sehingga ramai yang terkorban. Ingatlah, semua yang berlaku itu ada hikmahnya.
Oleh itu, kita hendaklah sentiasa menjaga kebersihan diri dan persekitaran agar
wabak ini tidak terus berlanjutan. Yang paling utama, kita panjatkan doa melalui
solat sunat memohon kesejahteraan dan keselamatan daripada wabak ini
berpanjangan. Semoga setiap perkara yang kita lakukan itu mendapat keredhaan
Allah dan terhindar daripada kemurkaan-Nya.
Muslimin Muslimat Yang Dirahmati Allah Sekalian,
Pada hari ini, marilah kita memperbanyakkan ucapan salawat dan salam ke atas
baginda Nabi Muhammad SAW kerana telah menyampaikan Islam kepada kita
melalui berbagai bentuk pengorbanan dan jihad. Firman Allah di dalam Surah Al-
Ahzab ayat 56:
10
Bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat (memberi segala
penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad SAW); Wahai orang yang
beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan
penghormatan yang sepenuhnya.”
11

Hadis Rasulullah s.a.w hari ini.

Daripada Abu Hurairah r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. .bersabda:

"Tiada suatu kaum pun yang sama berkumpul dalam salah satu rumah dari rumah-rumah Allah - yakni masjid - sambil membaca Kitabullah dan saling bertadarus di antara mereka itu, melainkan turunlah ketenangan di atas mereka, serta mereka akan diliputi oleh kerahmatan dan diliputi oleh para malaikat dan Allah menyebut-nyebutkan mereka itu kepada makhluk-makhluk yang ada di sisiNya - yakni para malaikat."

(Riwayat Muslim)

Hadis Abu Said Al-Khudriy r.a katanya:
Rasulullah s.a.w bersabda: Kamu telah mengikuti sunnah orang-orang sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta. Sehinggakan mereka masuk ke dalam lubang biawak kamu tetap mengikuti mereka. Kami bertanya: Wahai Rasulullah, apakah yang kamu maksudkan itu adalah orang-orang Yahudi dan orang-orang Nasrani? Baginda bersabda: Kalau bukan mereka, siapa lagi?.

(Riwayat Muslim)

Daripada Usman bin Affan r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Barangsiapa yang berwudhu' lalu memperbaguskan wudhu'-nya, maka keluarlah kesalahan-kesalahan nya dari bawah kuku-kukunya. "

(Riwayat Muslim)

Hadis Abu Musa Al-Asy'ariy r.a:
Abu Musa telah datang menemui Umar bin Al-Khattab lalu mengucapkan: Assalamualaikum, ini Abdullah bin Qais. Tetapi tidak ada jawapan, maka sekali lagi beliau mengucapkan: Assalamualaikum, ini Abu Musa, Assalamualaikum, ini Al-Asy'ariy. Kemudian beliau beredar untuk pulang, tiba-tiba Umar muncul dan berkata: Datanglah dahulu, datanglah dahulu. Setelah Abu Musa datang, Umar bertanya: Wahai Abu Musa! Mengapa engkau cepat sangat hendak pulang? Kami sedang melakukan suatu pekerjaan. Abu Musa berkata: Aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: Minta izin itu tiga kali. Jika engkau mendapat izin, maka engkau boleh masuk. Tetapi, jikalau tidak mendapat izin, maka pulanglah.

(Riwayat Muslim)