Sabtu, 9 Mei 2009

Tazkirah

Istiqamah Dan Iman
استقامة
عن إبى عمرو سفيان بن الثقف رضي الله عنه قال ك قلت يا ررسول الله , قل لي في الاسلام قولا , لا أسأل عنه أحد غيرك , قال : قل آمنت بالله ثم استقم . رواه مسلم.
Daripada Abu Amru Sufyan bin Abdullah AtsTsaqafi Radhiyallahu'anhu katanya : aku berkata :"Ya Rasulullah ! ucapkanlah kepadaku sesuatu perkataan mengenai Islam dimana aku tidak bertanyakan kepada seseorangpun melainkan kepadamu. " Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasalam : " Ucapkanlah ! Aku beriman dengan Allah dan kemudiaan hendaklah kamu beristiqamah dengannya. " ( Diriwayatkan oleh Muslim)
استقامة القلب. "ألا ان في الجسد مضغة اذا صلح , صلح جسد كله واذا فسد , فسد الجسد كله ألا وهي القلب
استقامة اللسان " لا يستقيم ايمان عبد حتى يستقيم قلب , ولا يستقيم قلبه حتى يستقيم لسانه
فاستقم كما أمرت .

Jumaat, 8 Mei 2009

Tazkirah§بشر المشائين في الظلم الى المساجد بالنور التام يوم القيامة ( رواه ابو داود والترميزى ” بريله خبر ضمبيرا كفد يغ سريغ برجالن دالم كأدان ضلف ضليتا منوجو مسجد ( كران ايغين برصلاة جماعة) دغن جهايا يغ سمفرنا دهاري قيامة.
§درواتكن درفد أبى هريرة بهواساث بضيندا رسول الله (ص) برسبدا“ كالوله مأنسي تاهو كلبيهن يغ اد فد اذان دان صف يغ فرتام , كمدين مريك تيدق ممفرأولهي ملأينكن دغن جابوت اوندي نسجاي مريك اكن ممبوت اوندين اونتوق مندافتكنث, داان كاللاوله مريك تاهو تنتغ فضلة اد فد فمرضين لبيه اول كتمفت صلاة جماعة نسخاي مريك برلومبا2 كفدث . دان كالاوله مريك تاهو بتاف بسرث فضلة صلاة عشاء دان صبح نسخاي مريك اكن فرضي برصلاة جماعة والاوفون دالم كأدان مرغكق .

Khamis, 7 Mei 2009

Marilah kita mengamati Al-quranRenungilah ayat-ayat ini.........

قَدْ جَاءكُم مِّنَ اللّهِ نُورٌ وَكِتَابٌ مُّبِينٌ15>
يَهْدِي بِهِ اللّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوَانَهُ سُبُلَ السَّلاَمِ وَيُخْرِجُهُم مِّنِ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ وَيَهْدِيهِمْ إِلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ }المائدة16

15. Wahai ahli kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad, s.a.w) Dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keterangan-keterangan dan hukum-hukum) Yang telah kamu sembunyikan dari Kitab suci, dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah, dan sebuah Kitab (Al-Quran) Yang jelas nyata keterangannya.
16. Dengan (Al-Quran) itu Allah menunjukkan jalan-jalan keselamatan serta kesejahteraan kepada sesiapa Yang mengikut keredaanNya, dan (dengannya) Tuhan keluarkan mereka dari gelap-gelita (kufur) kepada cahaya (iman) Yang terang-benderang, Dengan izinNya; dan (dengannya juga) Tuhan menunjukkan mereka ke jalan Yang lurus.
سورة المائدة 15 – 16.

{وَإِنَّهُ لَتَنزِيلُ رَبِّ الْعَالَمِينَ }الشعراء192
{نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْأَمِينُ }الشعراء193{عَلَى قَلْبِكَ لِتَكُونَ مِنَ الْمُنذِرِينَ }الشعراء194
{بِلِسَانٍ عَرَبِيٍّ مُّبِينٍ }الشعراء195
192. dan Sesungguhnya Al-Quran (yang di antara isinya kisah-kisah Yang tersebut) adalah diturunkan oleh Allah Tuhan sekalian alam.
193. ia dibawa turun oleh malaikat Jibril Yang amanah.
194. ke Dalam hatimu, supaya Engkau (Wahai Muhammad) menjadi seorang dari pemberi-pemberi ajaran dan amaran (kepada umat manusia).
195. (ia diturunkan) Dengan bahasa Arab Yang fasih serta terang nyata.
سورة الشعراء 192 – 195.

{يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللّهَ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ }المائدة67
67. Wahai Rasul Allah! sampaikanlah apa Yang telah diturunkan kepadamu dari Tuhanmu; dan jika Engkau tidak melakukannya (dengan menyampaikan semuanya), maka bermakna tiadalah Engkau menyampaikan perutusanNya; dan Allah jualah akan memeliharamu dari (kejahatan) manusia. Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada kaum Yang kafir.
سورة المائدة 67.

Sebagai renungan bagi permulaan pengajian tajwid Al-Quran.

Selasa, 5 Mei 2009

Marilah solat


Marilah solat sesungguhnya solat itu mencegah diri dari kemaksiatan dan kemungkaran.

وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ }العنكبوت45

Isnin, 4 Mei 2009

Gambar kenangan


Gambar-gambar kenangan ketika ziarah ke Mathaf di Mekah Mei 2007.

Kilang Mashaf


Kilang mencetak Mashaf di Madinah al-Munawarah.

Ahad, 3 Mei 2009

Mashaf Uthmani
Mashaf ini ditulis oleh Syidina Uthman Al-Afaan dinamakan Mashaf Uthmani, kaedah Uthmani ini digunapakai hingga ke hari ni.