Khamis, 8 September 2011

Kembara Ke Dunia Semut

Kembara Ke Dunia Semut

Oleh: Nurul Amira Abd Talib

Majalah Pendidik keluaran November/ Disember 2009

Tahukah adik-adik tentang kebesaran Allah dalam mencipta seekor semut yang merupakan binatang paling kecil di dunia? Tentu adik-adik tertanya-tanya siapa itu semut sebenarnya. Untuk pengetahuan adik-adik, semut merupakan haiwan serangga yang hidup secara bermasyarakat. Cuba adik-adik perhatikan. Apabila semut berjalan, semut akan berjalan secara berkelompok. Semut tidak seperti manusia kerana semut tidak membezakan antara yang kaya dan miskin. Sebagai contoh mari kita lihat kehidupan semut Formica Yesensis, yang hidup di pantai Ishikari, Afrika. Masyarakat semut ini tinggal di 45,000 sarang yang saling berhubung di wilayah seluas 2.7 kilometer persegi. Masyarakat yang memiliki sekitar 1 080 000 ratu dan 306 000 000 pekerja ini dinamakan sebagai “masyarakat super’’ oleh para pengkaji. Para pengkaji mendapati bahawa semua alat produksi dan makanan ditukar dalam masyarakat semut secara teratur tanpa sebarang masalah dalam tempat yang sedemikian luas.

Ratu semut ditugaskan untuk meningkatkan jumlah semut dengan menghasilkan sejumlah telur. Dalam sesebuah masyarakat semut akan terdapat lebih dari satu ratu. Tubuh ratu lebih besar dari tubuh semut yang lain. Manakala tugas semut jantan hanya mengawan dengan sang ratu. Hampir semua semut jantan mati setelah mengawan.

Sang semut juga memiliki disiplin yang sangat mirip dengan ketenteraan. Namun, dalam ketenteraan semut, tidak mempunyai sang perwira tetapi mereka menjalankan tanggungjawab dengan sempurna. Cuba adik-adik fikirkan bagaimana seekor haiwan biasa mampu mempunyai disiplin sedangkan golongan serangga ini tidak dikurniakan akal fikiran seperti kita manusia. Mereka sangat berdisiplin dengan amanah yang diberikan kepada mereka. Setiap kelompok semut mempunyai tugas masing-masing.

Misalnya semut penjaga pintu. Untuk pengetahuan adik-adik, sarang semut dihubung-kan dengan dunia luar melalui lubang kecil yang hanya berukuran seperti saiz seekor semut. Untuk melalui lubang ini setiap semut perlu meminta izin daripada semut yang bertugas sebagai penjaga pintu. Penjaga pintu bertugas menutup pintu dengan kepalanya yang sesuai dengan lubang masuk. Lebih menarik, warna kepalanya sama dengan warna kulit pohon dimana sarang itu berada. Semut yang dipertanggungjawabkan menjaga pintu akan duduk berjam-jam di lubang masuk dan hanya membenarkan semut-semut dalam masyarakatnya sahaja untuk melalui pintu itu.

Istimewanya sang semut adalah kerana persahabatan yang murni antara mereka. Golongan serangga ini sanggup berkorban apa sahaja. Misalnya jika berlaku kekurangan makanan dalam masyarakat semut, semut pekerja akan berubah menjadi semut pemberi makanan kepada semut-semut yang lain dengan partikel makanan yang ada dalam perut mereka. Apabila masyarakat berlebihan makanan, mereka akan ber-tukar menjadi semut pekerja. Ini adalah satu pengorbanan yang cukup tinggi, jauh mengatasi pergorbanan yang boleh dilakukan oleh manusia.

Semut sanggup memberi segala milik mereka kepada semut lain tanpa rasa ragu agar semut lain tetap hidup, sedangkan di dunia hari ini ramai manusia yang mati kelaparan tanpa mendapat bantuan makanan secukupnya.

Firman Allah SWT, “Hingga apabila mereka sampai di lembah semut, berkatalah seekor semut: Hai semut-semut masuklah ke dalam sarang-sarangmu, agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan tenteranya, sedangkan mereka tidak menyedari.” (an-Naml : 18 )

Semut juga merupakan makhluk yang sungguh luar biasa. Kajian membuktikan bahawa golongan serangga kecil ini memiliki jaringan komunikasi yang luar biasa. Semut mempunyai kaedah komunikasi yang cukup canggih kerana pancaindera mereka sangat peka. Ia digunakan pada setiap ketika. Terdapat 500,000 sel saraf yang termuat dalam dua atau tiga milimeter tubuh mereka. Oleh itu, adik-adik perlu tahu bahawa sekecil-kecil serangga ini, ia tahu meletakkan dirinya di tempat yang sewajarnya.
Adik-adik perlu menjadi seperti semut, walaupun kecil tetapi kualiti kehidupannya sangat bermakna. Semoga adik-adik menjadi seorang kanak-kanak yang kecil fizikal tapi besar mentalnya.

همزة الوصل والقطع وحكم البدء بهما

اولا : همرة الوصل في الأسماء
1 همزة فدا لفظ الجلالة برمولا دغن باريس فتح ( الله لطيف بعباده )
2 اسماء الموصول مولا دغن باريس فتحة ( الذى - التى - الاتى - الذين )
3اسماء المعرفة ال مولا دغن (الحمد لله - الرحمن )
4 توجوه اسماء دالم القراءن برمولا دغن باريس باوه ( ابن - ابنة - امرؤ - امراءة اثنانى اثنتانى - اسم )
5 مصدار الحماسى السداسى برمولا دغن حباريس باوه كسرة (انتقام والله عزيز ذوانتفم . افتراء - افتراء على الله استغفار وماكان استغفار إبراهيم لأبيه )
ثانيا : همزة الوصل في الأفعال
1. فعل مضارع همزة مقطوع برمولا دغن فتحة ( أعوذ - أنظر – أعبد )
فعل الأمر :
ا. فعل ثلاثى ليهت فد عين فعل جك عين فعل ضمة مولا دغن ضمة دان جك باريس فتحة اتو كسرة مولا دغن همزة باريس كسرة .( اذهبا الى فرعون انه طغى اذهبوا بقميصى هذا )
ب. فعل رباعى همزة أمر باريس فتحة مطلق . ( وأحسن كما أحسن الله اليك – أكرمى مثوىه )
ج . فعل خماسي والسداسي مولا دغن همزة باريس كسرة ( انتظروا إنا منتظرون – انطلقوا الى ما كنتم به تكذبون ) سداسى ( استغفروا – استئجره )
2. فعل الماضى :
ا. مبني للمعلوم : برمولا دغن همزة باريس كسرة سواء كان خماسيا ( اصطفى – إن الله اصطفى ءادم ونوحا . ابتلى – وإذ ابتلى إبراهيم ربه بكلمات ) سداسي ( استسقى – وإذ استسقى موسى لقومه )
ب. مبنى للمجهول : برمولا همزة دغن ضمة ( اضطر – استهزئ – استحفظوا – ابتلى )