Rabu, 30 Disember 2009

SERUAN UNTUK MENGEMBARA

Ciri orang yang beakal dan berbudaya adalah tidak akan tetap tinggal seterusnya di suatu tempat. Meninggalkan tempat tinggalnya untuk mengembara, itulah bahagian dari istirehatnya.
Pergeginya dengan penuh keyakinan , nescaya engkau engkau akan menemukan pengganti apa-apa yang telah engkau tinggalkan. Berkerja keraslah kerana hidup akan terasa nikmat setelah bekerja keras.
Sungguh aku melihat air yang tergenang dan terhenti memercikkan bau yang sedap. Andaikan saja ia mengalir , air itu akan terlihat bening dan sihat. Sebaliknya jika engkau biatkan air itu menggenang, ia akan membusuk.
Singa hutan dapat menerkam mangsanya, setelah ia tinggalkan sarangnya. Dan anak panah yang tajam tak akan mengenai sasarannya , jika tidak terlepas dari busarnya.
Andaikata mentari berhenti selamanya di tengah langit nescaya seluruh imat dari hujung timur akan merasa jemu kepadanya.
Emas bagaikan debu, sebelum ditimbang menjadi emas. Dan pohon cendana yang masih tepacak di tempatnya yang sudah terangkat dari tempatnya.
Jika engkau tinggalkan tempat kelahiranmu , kau akan temui darjat mulia di tempat yang baru, dan bagaikan emas yang sudah terangkat dari tempatnya.

petikan dari buku Wasiat Imam Syafi'i

Tiada ulasan:

Catat Ulasan